Hvad Er Motorolie Viskositet

Indholdsfortegnelse:

Hvad Er Motorolie Viskositet
Hvad Er Motorolie Viskositet

Video: Hvad Er Motorolie Viskositet

Video: Hvad Er Motorolie Viskositet
Video: Modul 2-4: Undersøgelse 5: Viskositet 2024, Juni
Anonim

Når man vælger en olie, tager en erfaren bilist altid hensyn til dens vigtigste egenskab - viskositet. Denne parameter er direkte relateret til en bilmotors ydeevne; dens ressource, gasspjældsrespons, muligheden for let opstart om vinteren.

Hvad er motorolie viskositet
Hvad er motorolie viskositet

Hvis vi taler på et forståeligt, ikke "videnskabeligt" sprog, så er viskositeten af bilmotorolie dens evne til at smøre overfladerne på gnidende motordele, forudsat at fluiditeten opretholdes. Ved første øjekast er definitionen enkel, men det er oliens viskositet, der mest af alt afhænger af temperaturen og direkte påvirker driften af de mekanismer, der har behov for smøring.

Funktioner i arbejdet med bilolier

Hovedopgaven for enhver bilolie, inkl. og motor, dannelsen af en oliefilm mellem motorens bevægelige dele, som ikke bør tillade tør friktion. Motorolie bidrager også til minimal friktion, forudsat at cylinderkamrene er tætte. Den reelle olietemperatur ændrer sig konstant og kan nå 140-150 ° C; de aflæsninger, som føreren ser på instrumentbrættet, fortæller ham kun om kølemidlets driftstemperatur. Sidstnævnte har virkelig stabilitet og er i gennemsnit (på en varm motor) ca. + 90 ° C.

Det er ret vanskeligt at skabe et stof, der smører motordele lige så godt over et bredt temperaturområde; derfor tager producenterne højde for mange parametre, når de udvikler mærker af olier. De fleste af dem vises på etiketten i form af en alfanumerisk kode, der karakteriserer driftsegenskaberne for bilolien.

Motorolie kodning

Viskositetsklassificeringen af motorolier blev udviklet af Association of American Automotive Engineers (eller SAE) og accepteres nu i de fleste lande rundt om i verden. Formålet med klassificeringen er at bestemme det driftstemperaturområde, hvor motoren vil føle sig "behagelig".

Til afkodning kan du tage markeringen på en hvilken som helst bilolieetiket; for eksempel SAE 10W-40. Efter forkortelsen af Association of Automotive Engineers kommer tallet 10, der definerer en olies viskositet ved specifikke temperaturer. Hvis vi trækker tallet "fyrre" fra "ti", får vi "minus tredive". Dette betyder, at denne temperatur sikrer oliepumpens evne til at pumpe smøremidlet uden at tillade tør friktion. Hvis vi trækker 35 fra det første tal i betegnelsen, får vi tallet minus 25, hvilket angiver startmulighedens minimale evne til at dreje motorens krumtapaksel.

Det andet tal i betegnelsen (i dette tilfælde 40) angiver høj temperatur viskositet. Jo større den er, jo højere vil viskositeten ved høje temperaturer (dvs. øgede belastninger) være. Det er bedst at tjekke direkte med producenten for den optimale viskositetsværdi for et bestemt køretøj.

Anbefalede: