Hvorfor Har Du Brug For Et Bakspejl

Hvorfor Har Du Brug For Et Bakspejl
Hvorfor Har Du Brug For Et Bakspejl

Video: Hvorfor Har Du Brug For Et Bakspejl

Video: Hvorfor Har Du Brug For Et Bakspejl
Video: Smartphoneholder til dit bakspejl 2024, Juli
Anonim

Producenterne fandt ikke straks ud af, hvordan de kunne udstyre biler med bakspejle. I dag findes disse enheder ikke kun på biler og busser, men også på motorcykler og endda nogle cykler. De forbedrer kørselssikkerheden for disse køretøjer i høj grad.

Hvorfor har du brug for et bakspejl
Hvorfor har du brug for et bakspejl

Historikken om bakspejlet begyndte i 1904, da den amerikanske racerbilfører Ray Harraun så et sådant spejl på en hestevogn. Navnet på den vittige cabman, der kom op med denne idé, er ikke bevaret i historien. Ja, og Harraun selv var ikke op til hende - på det tidspunkt fandt det andet løb i hans liv sted. Stafetten blev videregivet til forfattere: I 1906 udtrykte forfatteren (og raceren) Dorothy Levitt i sin bog "Woman and the Car" den opfattelse, at "en kvinde skulle have et spejl med sig, mens hun kørte" for at "undertiden få det ud og se, hvad der sker bag maskinen. " Han lyttede til hende, men manden - allerede nævnt ovenfor Ray Harraun, som ved det næste løb, der blev afholdt i 1911, gjorde netop det. Kun han holdt ikke spejlet i hånden, som forfatteren rådede, men fikset det ubevægeligt på bilen.

Bagspejle blev kun installeret på serielle biler i 1914. Innovationen viste sig at være meget praktisk. Det tillod dig at sørge for, når du drejer i sving og skifter bane, at en bil, der bevæger sig i en parallel bane, ikke kolliderer i siden af din bil. Og inden du stopper eller reducerer hastigheden, giver det dig mulighed for at bestemme tilstedeværelsen af køretøjer, der bevæger sig bagud.

I en moderne bil er der normalt tre bakspejle. To af dem er placeret uden for på siderne af føreren, og den tredje er i kabinen over midten af forruden. Det højre spejl (i højrestyrede biler - venstre) er ofte konveks. Dette er nødvendigt for at opnå en fiskeøjeeffekt, hvilket øger betragtningsvinklen kraftigt. Ulempen ved denne løsning er forvrængning af størrelsen på objekter og afstanden til dem, men føreren vænner sig hurtigt til dette. Og på selve enheden er der ofte en tilsvarende advarselsindskrift.

Det midterste spejl er ofte også lavet konveks, men kun langs den vandrette koordinat. Således er den formet som et fragment af en cylinder, ikke en kugle. Nogle gange er der tildelt yderligere funktioner til denne enhed: et ur, en radardetektor eller en parkeringsradarindikator er indbygget i den.

Udvendige spejle kan tåge op i koldt vejr. I nogle af dem er der installeret el-varmeovne med lav effekt for at forhindre dette. På bagsiden er deres skrog ofte strømlinet for at forbedre aerodynamisk ydeevne. Der kan også indbygges blinklygte repeatere i dem, hvilket yderligere øger trafiksikkerheden.

Men husk: selv det bedste bakspejl er ubrugeligt, hvis det er forkert opsat, eller hvis føreren forsømmer at bruge det.

Anbefalede: